6 Resipi Sihat Untuk Kesihatan Menstruasi Wanita Malaysia

Kitaran Bulanan: Memahami Kebutuhan Tubuh Anda

Nah, tiba lagi masa bulanan bila keinginan coklat, burger, dan kek tu melonjak gila-gilaan. Rupanya, keinginan ini datang sebab perubahan hormon – estrogen, testosteron, dan progesteron anda turun naik masa kitaran haid.

Tau tak, rupanya melalui keinginan ini, badan anda sebenarnya sedang mencari nutrien tertentu? Kata pakar diet dan nutrisi, Natalie Stephens, wanita patut makan semua kumpulan makanan, terutamanya buah dan sayur, semasa haid. Ini dia enam makanan wajib makan:

Dapur Malaysia: Harta Karun Makanan Bergizi

Dapur Malaysia yang penuh warna-warni bukan saja simbol budaya kaya, tapi juga syurga makanan berkhasiat untuk kesihatan haid. Jom kita lihat bahan dan hidangan tradisional Malaysia yang sesuai dengan keperluan diet semasa haid.

1. Ikan: Kegemilangan Omega-3

Ikan seperti salmon, tuna, dan sardin yang kaya dengan asid lemak omega-3, terkenal dengan kebolehannya mengurangkan sakit haid. Di Malaysia, hidangan macam ‘Ikan Bakar’ dan ‘Kerabu Pucuk Paku’ bukan saja sedap, tapi juga penuh dengan nutrien penting ni.

2. Sayuran Hijau: Besi dan Serat Penuh

Sayur lodeh - Wikipedia

Sayuran berfiber tinggi macam brokoli dan bayam penting untuk mengurangkan simptom PMS. ‘Sayur Lodeh’ dan ‘Kangkung Belacan’ cara best untuk masukkan sayuran ni dalam diet, menawarkan gabungan rasa tradisional dan nutrien yang sedap.

3. Pisang: Kuasa Potasium

Bananas: Nutrition Facts, Health Benefits, and More

Pisang, buah yang biasa di Malaysia, bagus untuk lawan PMS dan naikkan mood, sebab kandungan potasium dan magnesiumnya yang tinggi. Sama ada makan ‘Pisang Goreng’ sebagai snek atau masukkan pisang dalam ‘Cekodok Pisang’, hidangan-hidangan ini cara enak dan sihat untuk penuhi keinginan manis.

4. Quinoa: Sentuhan Superfood Moden

Quinoa Lemak @ Organica Lifestyle - Malaysia Food & Restaurant Reviews

Walaupun bukan asli Malaysia, quinoa dah jadi sebahagian dari diet tempatan. Kandungan protein dan seratnya yang tinggi menjadikannya pilihan ideal semasa haid. ‘Quinoa Nasi Ulam’ dan ‘Quinoa Lemak’ ni inovasi pada hidangan klasik, bawakan sentuhan moden dan kesedaran kesihatan ke meja makan Malaysia.

5. Susu: Kalsium dan Vitamin D untuk Keselesaan

Food Origins: Teh Tarik - MASSES

Produk tenusu penting sebab kalsium dan vitamin Dnya, tolong kurangkan kram haid. ‘Teh Tarik’ dan smoothie yogurt dengan buah-buahan tempatan macam durian dan manggis boleh jadi penghibur dan juga bermanfaat.

6. Coklat Gelap: Indulgence Tanpa Rasa Bersalah

Coklat gelap, terutama yang tinggi kandungan kakaonya, bukan saja penguat mood tapi juga kaya dengan antioksidan. Campur coklat gelap dalam snek lokal, macam dalam ‘Chocolate Apam Balik’, boleh jadi sajian yang sedap dan sihat.

Resipi untuk Keselesaan dan Kesihatan

Mencipta hidangan yang sedap dan bagus semasa haid boleh jadi proses yang seronok dan kreatif. Ini beberapa resipi yang padukan rasa tradisional Malaysia dengan makanan yang disarankan untuk kesihatan haid:

  • Sardine Nasi Lemak: Twist pada ‘Nasi Lemak’ klasik, menggantikan ikan bilis dengan sardin kaya omega-3.
  • Brokoli dan Tofu Laksa: Sup mi yang hangat dan mengenyangkan dengan tofu untuk protein tambahan dan brokoli untuk sifatnya yang mengurangkan PMS.
  • Puding Nasi Pisang dan Kelapa: Pencuci mulut yang manis dan memuaskan, ideal untuk memenuhi keinginan gula sambil menyediakan nutrien penting.
  • Quinoa dan Ayam Rendang: Versi lebih sehat dari ‘Ayam Rendang’ tercinta, dengan quinoa menggantikan nasi untuk menyediakan hidangan kaya serat dan protein.
  • Parfait Yogurt dan Buah Tropis: Berlapis dengan yogurt Yunani, buah tempatan, dan granola, parfait ini sempurna sebagai sarapan atau snek.

Share a Thought

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.